• Brionka

    Kuća maslinovog ulja

  • Brionka

    Kuća maslinovog ulja

Kuća maslinovog ulja

Maslina je simbol mediteranskog podneblja i možemo reći da je kraj gdje masline završavaju. Istrijani ju stoljećima koriste na različite načine: kao hranu, lijek, gorivo, za izradu predmeta ... Ona je tisućljetni obris života za Istre.

Kuća istarskog maslinovog ulja u centru grada Pule vodi nas kroz povijest i današnju istarsku poljoprivredu maslina. Saznat ćete zašto su Rimljani trošili maslinovo ulje, kako ga obrađuju i gdje se trguje u 1. stoljeću. Povijesni pregled obuhvaća tradicionalne metode obrade, dok u suvremenijem dijelu vidimo kako se prerađuje i koje su tajne dobivanja ekskluzivnog maslinovog ulja.

Nakon muzeja posjetitelji mogu sudjelovati u uzorkovanju maslinovih ulja tijekom vođene radionice ispravnog degustiranja, učenju o pozitivnim i negativnim svojstvima ulja, o različitim sortama i prikazu senzorske analize ulja. Oni mogu kušati neka od najboljih i međunarodno nagrađenih istarskih maslinovih ulja.

U dućanu muzeja zastupljeno je top 30 istarskih proizvođača maslinovog ulja i ostalih istarskih proizvoda kao što su razni predmeti i nakit od maslinovog drva, vina, alkoholnih pića, masline, lavande i smilja temeljenih kozmetike i drugo.